vrijdag 21 december 2012

Travailler dans différents champs...passant d'une langue à l'autre, d'un pays à l'autre...

Au chapitre fraudes en tous genres...

Ballast Nedam schikt voor 17,5 miljoen euro met het Openbaar Ministerie in een zaak over de betaling van steekpenningen in het buitenland om opdrachten binnen te te halen. Dat meldt het OM. Het bouwbedrijf krijgt een boete van vijf miljoen euro en ziet af van een vordering op de belastingdienst van 12,5 miljoen.

De betalingen aan buitenlandse agenten vond plaats in de periode tussen 1996 en 2003. In januari vorig jaar deed Ballast Nedam na eigen onderzoek aangifte vanwege fraude, nadat de Belastingdienst twee jaar eerder informatie had opgevraagd over het inmiddels opgeheven dochterbedrijf.

Ballast Nedam heeft volledig meegewerkt aan het onderzoek van de FIOD en het functioneel parket, aldus het OM. In een persbericht meldt het bedrijf de gang van zaken binnen de voormalige dochter af te keuren en stelt het dat de richtlijnen wat betreft integriteit verder zijn aangescherpt.

Sinds 2001 kunnen Nederlandse bedrijven of personen die zich in het buitenland schuldig maken aan omkoping, vervolgd worden. Daarbij moet wel sprake zijn van omkoping van ambtenaren. De betaling heeft volgens Ballast Nedam geen grote consequenties voor de resultaten.

http://m.nrc.nl/nieuws/2012/12/21/ballast-nedam-schikt-voor-175-miljoen-in-fraudezaak/


Qui encore? Et que penser de cette information?

Op het luxueuze jacht van de vorig jaar overleden Steve Jobs is beslag gelegd. Ontwerper Philippe Starck heeft het schip in de Amsterdamse haven aan de ketting laten leggen omdat er nog een onbetaalde factuur van drie miljoen euro ligt. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het meer dan zeventig meter lange schip van Nederlandse makelij, genaamd De Venus, werd in oktober in Aalsmeer te water gelaten. Jobs werkte voor zijn dood jarenlang samen met Starck aan het ontwerp van het schip. Samen met zijn gezin wilde hij met De Venus de wereld over reizen.

Volgens het FD had Starck met Jobs afgesproken dat hij 6 procent van de kostprijs van het schip als vergoeding krijgen. De Venus werd begroot op 150 miljoen, waardoor Starck verwachtte dat hij negen miljoen euro zou krijgen. De erven van Jobs stellen dat het schip slechts 105 miljoen heeft gekost en willen niet meer dan zes miljoen euro betalen.

Het schip stond op het punt om de Amsterdamse haven te verlaten. Loodsen en sleepboten mogen nu niet meewerken aan het vertrek van De Venus.

http://m.nrc.nl/nieuws/2012/12/21/beslag-gelegd-op-jacht-steve-jobs-in-haven-amsterdam/


Que penser également de cette décision? Qu'en pensent les citoyens néerlandais et européens?

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het sturen van Patriot-luchtafweerraketten naar Turkije, bleek vannacht na een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Met name de oppositie had gisteren nog veel vragen, meldt Novum. Diverse partijen wezen erop dat er helemaal geen aanwijzingen zijn dat Syrië een aanval op Turkije wil uitvoeren. Timmermans beaamde dat, en zei dat het vooral gaat om Turkije te beschermen tegen Scud-raketten die per ongeluk over de grens belanden.

“Stel dat zo’n raket op een grote stad terechtkomt. We kunnen zo veel ellende voorkomen.”

Formeel hoeft de Kamer geen toestemming te geven voor bescherming van het NAVO-luchtruim, maar het kabinet wil geen militairen uitzenden zonder ruime steun van het parlement.

Geen inzet om noflyzone af te dwingen

Timmermans benadrukte verder dat de Patriots niet mogen worden ingezet om een noflyzone af te dwingen boven Syrië, of als bescherming voor Turkije als dat land een aanval op Syrië begint. Timmermans heeft geen aanwijzingen dat Turkije plannen in die richting heeft, maar kan het ook niet uitsluiten. “Je kunt niet van te voren een soort vetorecht afspreken.”

Ook waren er vragen over de kosten, die volgens sommige partijen met 42 miljoen euro (exclusief eventueel afgevuurde Patriots) wel erg hoog uitvallen. Hennis antwoordde dat er ruim begroot is. Zo gaat het kabinet uit van 360 militairen, maar zullen het er waarschijnlijk minder worden. Dan dalen ook de kosten. Bovendien wordt een deel van de kosten mogelijk door Turkije betaald.

Patriots eind januari operationeel

De Patriots moeten eind januari operationeel zijn. Ze worden gestationeerd bij de stad Adana. Het kabinet houdt de mogelijkheid open om ze versneld in te zetten, maar ziet daar momenteel geen aanleiding toe. Het is de derde keer in 22 jaar dat er Nederlandse Patriots op Turkse bodem worden geïnstalleerd. De Verenigde Staten en Duitsland, de twee andere landen binnen de NAVO die over dit luchtafweersysteem beschikken, zullen Patriots stationeren.

http://m.nrc.nl/nieuws/2012/12/21/ruime-meerderheid-kamer-steunt-patriot-missie-luchtafweersysteem-eind-januari-operationeel/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten