dinsdag 18 december 2012

Mais la société civile est pour l'Europe...Une Europe honnête...

Aujourd'hui dans le NRC...

Minister Timmermans: kiezer koos niet voor Europa

Binnenland
De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in september is volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans in Brussel en buitenlandse media ten onrechte gezien als overwinning voor Europa. “Dit was geen pro-Europese verkiezingsuitslag. Helemaal niet”, zegt hij in NRC Handelsblad.

Onder anderen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle en de voorzitter van het Europees Parlement Schulz legden de uitslag destijds uit als een zege van de pro-Europese krachten in Nederland. Timmermans noemt het winst dat Nederlanders “zo ver zijn dat ze niet willen dat we uit Europa gaan en de gulden weer invoeren. Maar dat betekent niet dat ze positief zijn over Europa of die euro. Zorg en teleurstelling over Europa overheersen”.

Timmermans zegt ook dat hij met de VS en Europese landen wil praten over de juridische aspecten van de toenemende inzet van drones tegen terrorisme. Hij “worstelt enorm” met die kwestie. De VS zetten de onbemande vliegtuigjes onder meer in Pakistan en Jemen in om terreurverdachten te doden. De minister heeft advies gevraagd over de internationaal-rechtelijke aspecten. „Het [wapen] ís er gewoon. Maar de vraag is gerechtvaardigd, omdat het zo risicoloos is voor de gebruiker, of het niet erg makkelijk wordt het in te zetten.”

Timmermans zegt verder dat hij wil dat zijn diplomaten meer in de openbaarheid treden. Daarom stimuleert hij dat zij Facebook en Twitter gebruiken. En zij mogen daarbij best eens een uitglijder maken. “Als ik mensen vraag dit vaker te doen, is het politieke risico voor mij.”

http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/18/minister-timmermans-kiezer-koos-niet-voor-europa/

Qui est - ou a été - responsable de quoi en Europe et à Bruxelles?

Comme je l'ai écrit, je lis en ce moment le livre de Frits Bolkestein, "De Engel en het Beest - Opstellen over politiek", Prometheus, Amsterdam, 1990.

Pour ceux que cela intéresse, nous sommes au chapitre politique européenne:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Frits_Bolkestein

http://nl.wikipedia.org/wiki/Frits_Bolkestein

Geen opmerkingen:

Een reactie posten