Qui sera nommé pour ce poste à responsabilité?
Nederland bemachtigt op zeer korte termijn een Europese topfunctie. Dat zegt voorzitter Barroso van de Europese Commissie vandaag in een interview met de Volkskrant. Nauw betrokken EU-ambtenaren bevestigen dat het om de benoeming gaat van minister Dijsselbloem (Financiën) tot voorzitter van de invloedrijke Eurogroep.
'Nederland krijgt heel binnenkort een erg belangrijke Europese toppositie. Dat is mijn voorspelling', zet Barroso. 'En mijn voorspellingen komen gewoonlijk uit.'
EU-ambtenaren beamen dat premier Rutte, de Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en EU-president Van Rompuy, afgelopen weken in diverse gesprekken een akkoord hebben bereikt over de keuze voor Dijsselbloem. Barroso was aanwezig bij verschillende van die overleggen. Een woordvoerder van premier Rutte benadrukt dat er nog geen definitief besluit is gevallen.
De Eurogroep is het steeds machtiger wordende gezelschap van de ministers van Financiën van de eurozone. Zij beslissen over de miljarden euro's noodhulp voor zwakke eurolanden en over strengere begrotingsdiscipline. De ministers kiezen hun nieuwe voorzitter - de opvolger van de Luxemburgse premier Juncker - naar verwachting op 21 januari.
Dijsselbloem kwam in december in beeld als compromiskandidaat nadat andere geïnteresseerde collega's om uiteenlopende redenen waren afgevallen wegens verzet uit een van de lidstaten. 'Tenzij er een lijk uit de kast valt - hij heeft een bank getild - wordt Dijsselbloem de nieuwe voorzitter', zegt een EU-ambtenaar. Dijsselbloem verklaarde vorige week een eventueel verzoek serieus te zullen overwegen. Hij zal het voorzitterschap van de Eurogroep combineren met zijn ministerschap.
Neutraliseren
Afgelopen zomer was er sprake van dat de Duitse minister van Financiën Schäuble de hamer van Juncker zou overnemen, om die na 2,5 jaar door te geven aan zijn Franse collega Moscovici. De verslechterde relatie tussen Berlijn en Parijs heeft die deal van tafel geveegd. Sinds het najaar 'neutraliseren' de Duitsland en Frankrijk elkaars kandidaten: ze gunnen de ander de baan niet.
De Finse premier Katainen en de Finse minister van Financiën waren ook in beeld, maar tegen hen pleit dat Finland met Europees Commissaris Rehn (economische zaken) al een zware Europese functie heeft. Spanje, Portugal, Griekenland en Ierland vallen af, omdat ze geld lenen uit het Europees noodfonds. De Italiaanse minister van Financiën maakt geen kans, omdat de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) ook een Italiaan is.
Het nadeel van Dijsselbloem is dat hij zowel als minister als in Brussel weinig ervaring heeft. Hij heeft tijdens zijn eerste Europese optredens echter een goede indruk achtergelaten. 'En vergeet niet: Van Rompuy had ook weinig Europese ervaring toen hij als EU-president begon', zegt een EU-ambtenaar.
Havik
De verwachting is dat Frankrijk en Spanje 'compensatie' zullen eisen voor hun steun aan Dijsselbloem, die zij beschouwen als een budgettaire havik. Beide landen hebben hun oog laten vallen op het voorzitterschap van de nieuwe banktoezichtsraad die bij de ECB wordt ondergebracht.
De VVD in de Tweede Kamer vreest dat Dijsselbloem als voorzitter minder nadrukkelijk de Nederlandse belangen kan verdedigen in de Eurogroep. Diverse zuidelijke lidstaten zien dat juist als een voordeel.
Lees het hele interview met Barroso vandaag in de Volkskrant.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3367387/2012/12/22/Barroso-Nederland-krijgt-heel-binnenkort-belangrijke-Europese-toppositie.dhtml
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Dijsselbloem
http://en.wikipedia.org/wiki/Jeroen_Dijsselbloem
http://fr.wikipedia.org/wiki/Eurogroupe
Geen opmerkingen:
Een reactie posten