donderdag 20 december 2012

Les droits fondamentaux....Les droits de l'enfant et le RESPECT...

Over de Jeugdzorg

Gebrek aan daadkracht valt de hulpverleners niet te verwijten. Bureau Jeugdzorg in Amsterdam gaat een spoedprocedure beginnen tegen een moeder die haar 15-jarige zoon al jaren thuishoudt van school omdat zij radicale ideeën heeft over gezonde voeding. Haar zoon leeft op rauwe groenten, fruit en noten. .

Meteen bleek hoe daadkracht een conflict kan verharden. Na de aankondiging van de uithuisplaatsing is de jongen ondergedoken - met instemming van zijn moeder. Ook het gezin zelf zoekt de confrontatie. Een oplossing is verder uit zicht geraakt.

Ernstig ondervoed
Een tv-documentaire die deze week is uitgezonden over het gezin, maakte al duidelijk hoe deze zaak de instanties voor een hopeloos dilemma stelt. Artsen hebben vastgesteld dat de jongen ernstig ondervoed is, blijvende gezondheidsschade kan oplopen en nu al te klein is voor zijn leeftijd. Maar de jongen zelf zegt volledig achter de leefwijze van zijn moeder te staan. Net als zij gelooft hij dat gekookt voedsel, vlees en zuivel 'gif' zijn, minstens zo gevaarlijk als heroïne.

De vele publiciteit heeft Jeugdzorg, ook vanwege een eerdere documentaire, onder druk gezet om 'iets te doen'. Dat is een situatie die de hulpverleners zelf niet gezocht hebben, maar waarmee ze nu wel moeten omgaan. Zie dan maar eens de druk te weerstaan om het zwaarste middel in te zetten, uithuisplaatsing. En toch was dat beter geweest.

Onorthodoxe bemoeizorg
Het belang van het kind om bij zijn eigen ouders op te kunnen groeien is geen goedkope mantra. Uit huis plaatsen moet een laatste redmiddel blijven, als al het andere is uitgeput. Zoals bemoeizorg, hoge boetes op spijbelen, verplichte cursussen, huisbezoek, desnoods het intrekken van de kinderbijslag. Dat deze aanpak werkt, is eerder in Amsterdam gebleken. Wethouder (inmiddels minister) Asscher trok onorthodoxe bemoeizorg uit de kast toen radicale moslims hun kinderen thuis wilden houden van school. En dat werkte.

Iets van zo'n onorthodoxe aanpak is gelukkig óók zichtbaar. Terwijl de moeder via de media probeert om er een strijd van te maken over gezonde voeding, hield Jeugdzorg in elk geval het hoofd koel over de eerste prioriteit. Heel simpel: eerst moet de jongen maar eens naar school. Het missen van een opleiding is misschien wel ernstiger dan 12 centimeter te kort zijn voor zijn leeftijd. De jongen moet na Kerst gewoon naar school.

Dat biedt tenminste perspectief. Laat de moeder maar aan haar zoon uitleggen waarom school zo gevaarlijk is. Dat gaat niet lukken.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4656/Jeugdzorg/article/detail/3366437/2012/12/20/Eerst-alles-proberen-met-bemoeizorg-dan-pas-een-kind-uit-huis-plaatsen.dhtml.

Allons-nous devoir faire un scandale? Voilà le travail des médias. Mais ne vaudrait-il pas mieux qu'ils s'intéressent à ces hommes qui courent dans la nature ici et là sans être inquiétés? Qu'ils s'intéressent au RESPECT des DROITS FONDAMENTAUX et de la DIGNITÉ HUMAINE? Au BON SENS? Aux véritables DROITS des enfants à avoir un père et une mère? Quand est-ce que les instances nationales et internationales vont correctement s'intéresser à certaines choses? Quand est-ce que la justice, la VÉRITABLE justice internationale fera son travail?

A La Haye,aux Pays-Bas:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Cour_p%C3%A9nale_internationale

Charte européenne des droits fondamentaux:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0389:0403:FR:PDF

A Strasbourg:

http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/086519A8-B57A-40F4-9E22-3E27564DBE86/0/Convention_FRA.pdf





Geen opmerkingen:

Een reactie posten