maandag 17 december 2012

Avons-nous encore besoin de la politique traditionnelle?...

De Derde Kamer

La démocratie participative, les citoyens, la société civile discute sur le Web...

De Derde Kamer is het idee dat internet kan functioneren als plek waar burgers over politiek discussiëren. Een volkvertegenwoordiger in de Tweede Kamer zou zo goed inzicht kunnen krijgen in wat er leeft bij de achterban zonder dat er een politieke partij nodig is. Hierdoor kan de kloof tussen burger en politiek verkleinen. Het begrip dateert uit 2002.

De Derde Kamer is daarnaast sinds 2003 ook een aan het parlement refererende vergaderorganisatie, waar 120 Nederlanders en 30 mensen uit ontwikkelingslanden aan meedoen. Zij hebben een uitgesproken mening over internationale samenwerking. Samen bedenken ze voorstellen om het beleid voor internationale samenwerking te verbeteren en debatteren ze met politici uit de Tweede Kamer. Ook spreken ze in hun eigen stad of dorp met bewoners over hun voorstellen en hun ervaringen in De Derde Kamer en geven ze interviews aan de regionale en lokale pers.

De dertig leden uit ontwikkelingslanden zijn volwaardige leden van De Derde Kamer. Ook functioneren ze als adviseur en klankbord voor de Nederlandse leden. Zo toetst De Derde Kamer haar ideeën aan wat mensen uit ontwikkelingslanden zelf belangrijk vinden. In juni en in november zijn de buitenlandse leden aanwezig bij de bijeenkomsten van De Derde Kamer.

Aux Pays-Bas aussi... et j'ai trouvé cela par hasard en travaillant sur un livre de l'homme politique Frits Bolkestein, "De Engel en het Beest - Opstellen over politiek" 1990.Comme d'ailleurs le billet précédent sur le RIO-rapport de 1976.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten