zondag 16 december 2012

L'Histoire se rappelle à nous... Over de geschiedenis...

Où en sommes-nous? La tête nous tourne, tellement de choses à lire, à suivre, à surveiller et ...à comprendre. Qui fait quoi? Qui est responsable de quoi? Qui décide de quoi? Nous cherchons... qui? quoi? comment? Ce serait un petit groupe qui se connait bien pour s'être connu ici ou là... Je m'y intéresse, mais là n'est pas mon propos pour l'instant... Ce matin, je suis tombée sur la lettre d'un lecteur parue dans le quotidien néerlandais, NRC Handelsblad, le 7 décembre dernier.

Je la retranscris car elle est intéressante pour qui s'intéresse à l'Histoire européenne et aux Pays-Bas, elle est en néerlandais:

Zoals bekend vluchtte Koningin Wilhelmina naar Londen bij de inval van de Duitsers in mei 1940. In de recensie van Niek van Sas van Cees Fasseurs boek "Een dame van Ijzer, Koningin Wilhelmina en de natinale gedachte. (Boeken, 23.11.2012) wordt hierover gesteld: "Al snel bleek het niet alleen een begrijpelijke, maar zelfs zeer gelukkige beslissing." Dit nu getuigt van blikvernauwing met als gevolg het negeren van belangrijke historische feiten, die voor het achtergelaten Nederlandse volk grote gevolgen hadden. Feit is dat de gehele Nederlandse regering in strijd met de grondwet, en niet alleen de koningin die haar boegbeeld was, het land had verlaten en zich daarmee had opgeheven.
Hoewel de bezetter aanvankelijk een militair bestuur voor Nederland had voorzien, heeft deze toen volgens het oorlogsrecht een civiel bestuur moeten instellen. Nederland werd daardoor min of meer een vazalstaat waarin eigen wetten zodonig werden vervangen door die welke in nazi-Duistland al van kracht waren, zoals de rassenwetten.
Zowel de rechterlijke macht als de politie als uitvoerende macht moesten hun werk doen in overteenstemming met deze nieuwe regering en waren aan haar wetten onderworpen. Dat hier de Jodenvervolging zo snel en efficiënt op poten kon worden gezet, in tegenstelling tot landen met een militair-bestuur, zoals België en Denemarken, kan daarvan ook niet los gezien worden.
Dat hier een civiel bestuur werd geïnstalleerd is te wijten aan het gedrag van de vooroorlogse wetgever, de Nederlandse regering die door haar vlucht het land in de steek liet, zich grondwettelijk ophief en het Nederlandse volk inclusief de gerechtelijke instanties en het politieapparaat overleverde aan een nazi-regering.
Écrit par Dr. Gerard M.J. Beyersbergen-Van Henegouwen, Leiden. Nous sommes au chapitre justice et vérité.

1 opmerking:

  1. L.S.

    In december een jaar geleden las ik vrijwel dezelfde brief van Dr. Beyersbergen in het NRC. Geen enkele vervolgreactie heb ik aangetroffen. Zelf ben ik helaas te weinig onderlegd, maar het verbaast mij dat de heer Cees Fasseur in staat is vervolgens een boek te publiceren en voorbij te gaan aan deze inmiddels essentiële publieke informatie.

    BeantwoordenVerwijderen