woensdag 14 november 2012

L'Europe et le cyberspace...

Le problème: l'Europe n'a pas été que l'Allemagne et la France... Mais l'Allemagne et la France, de par leur Histoire, sont au coeur de l'Europe. Le problème qui se pose aujourd'hui: qui va reprendre l'initiative de la politique européenne? Nous attendons beaucoup du coeur. Une question de leadership... Petit conseil gratuit;)
Encore en néerlandais, je travaille dans la transnationalité...
Certaines questions sont très importantes pour l'avenir de nos démocraties. Pourquoi encore le néerlandais? Parce que la commissaire européenne chargée du digital est néerlandaise et en plus adepte du powerfeminisme...
Le problème qui nous est posé: pouvons-nous avor/faire confiance -> crédit? Pour permettre la mise en place d'une démocratie participative, la liberté du cyberspace devra être garantie par une "justice qui RESPECTE la dignité humaine", comme je lis dans mon dictionnaire. L'Église se trouve cependant être la garante de la dignité humaine.  Il y a des contradictions qui devront être levées. En fait, nous pouvons reprendre la doctrine sociale de l'Église. La transmission, c'est aussi cela. Nous avons besoin de l'Église et  d'une justice  européenne pour garantir la dignité humaine et la protection du BIEN COMMUN.
Sur le cyberspace:
Tijdens de WRR-Lecture op 22 november a.s. staat de vraag centraal hoe in het licht van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van communicatietechnologie de vrijheid in cyberspace gewaarborgd kan worden.
Ronald Deibert, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Toronto, gaat in op de zoektocht naar balans tussen cyberveiligheid en internetvrijheid.

Cyberspace staat op een keerpunt. De mondiaal genetwerkte wereld van communicatietechnologie die handel, sociale netwerken en kennisuitwisseling mogelijk maakt, verandert ingrijpend onder invloed van tecnologische vernieuwingen, een groeiende wereld van cyber crime, een gevaarlijk escalerende wapenwedloop en een bloeiend cyber security-industrieel complex dat deze ontwikkelingen voedt. Om zich in cyberspace te bewegen, bedienen staten zich in toenemende mate van gespecialiseerde producten en diensten. 'Computer network exploitation', 'deep packet inspection', 'social networking mapping', 'cell phone tracking', 'geolocational tracking': allemaal nieuwe manifestaties van staatsmacht in het nieuwe domein.
Doordat beleidsmakers dankzij deze toepassingen over ongekende handelingsmogelijheden beschikken, ontstaat ook een verschuiving in de kaders voor mensenrechten en governance. Alles bij elkaar zorgen de niewe drijvende krachten en ontwikkelingen voor het ontstaan van een 'perfect storm' in cyberspace die grote schade aanricht: er is sprake van overreageren in de vorm van het invoeren van zware controlemechanismen of zelfs het opdelen en 'balkaniseren' van het internet. Wat begon als een vrij open netwerk van informatie-uitwisseling en communicatie is een onderwerp van geopolitieke strijd en concurrentie geworden. Om cyberspace ook als een mondiale vrijplaats en collectief goed in stand te kunnen houden, is een gelaagde strategie nodig die het lokale en het internationale verbindt.
Na de lezing gaat Ronald Deibert in debat met Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66 en met William H. Dutton, hoogleraar internetstudies en voormalig directeur van het Oxford Internet Institute aan de Universiteit van Oxford. Het debat staat onder leiding van Corien Prins, lid van de WRR.
http://www.wrr.nl/actueel/agenda/agendabericht/article/wrr-lecture-2012-internet-en-sociale-media-in-moderne-sociale-bewegingen/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten