Het schrappen van het verbod op godslastering is een pijnlijk verlies van een morele ankerplaats en een symptoom van een geestelijke crisis. Zo reageert de SGP in de Tweede Kamer op de aanstaande teloorgang van het verbod op godslastering.
Dit voorstel van SP en D66 kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer.
Voor 'smalende godslastering', terug te vinden in artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht, is al sinds 1968 niemand meer veroordeeld. Jan de Wit van de SP, die het voorstel tegen het verbod heeft ingediend samen met Gerard Schouw van D66, zegt dat godslastering helemaal niet in het strafrecht thuishoort. 'Het is iets voor de liefhebber die erin gelooft'. Daarbij is het volgens hem ook knap lastig te bewijzen dat God belasterd is.
Het verbod op godslastering heeft zijn oorsprong in de tijd van het Oude Testament en hoort niet bij de huidige Nederlandse samenleving noch bij een neutrale overheid, aldus Schouw.
Je traduis le dernier passage: L'interdiction de la notion de blasphème trouve son origine dans l'Ancien Testament et n'a pas lieu d'être dans la société néerlandaise actuelle ni dans un gouvernement neutre, selon Schouw.
http://www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie/article/detail/3354620/2012/11/27/SGP-verdrietig-om-afschaffen-verbod-op-godslastering.dhtml
http://fr.wikipedia.org/wiki/Blasph%C3%A8me#Pays-Bas
La question est:
Peut-on tout se permettre? Peut-on faire confiance au seul pouvoir de la raison? Tout un débat serait nécessaire, et je me demande ce qu'en aurait pensé Erasme. Il faut que l'Europe s'exprime sur ce sujet et retravaille les mots de RESPECT et CHARITÉ. Repenser les notions de travail, de respect et de charité.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten