zondag 25 november 2012

Une petite leçon...

Certaines personnes, certains pays auraient peut-être besoin d'une petite leçon...

Het is van cruciaal belang om de jongeren op te voeden in het ethos van compassie. Worden de kinderen in uw land aangemoedigd zich met respect te gedragen tegenover hun leeftijdgenoten, hun leraren en tegenover "buitenlanders"? Wat lezen zij in hun leerboeken over andere volken? Krijgen leerlingen genoeg te horen over de geschiedenis van hun land, zodat ze de tekortkomingen en de triomfen ervan begrijpen? Bestaan er problemen rond alcohol, drugs, geweld en pesterijen op uw scholen? Als u over deze vragen hebt nagedacht, als u in het onderwijs werkt, waarom ontwikkelt u dan niet een lesprogramma om kinderen het belang van empathie en respect bij te brengen? Als u op technologisch vlak werkzaam bent, kunt u misschien een computerspel ontwerpen waarbij kinderen zich in de persoon verplaatsen van een slachtoffer van pesten, een vluchteling, een nieuwe immigrant, een lid van een arm gezin, iemand met lichamelijke of geestelijke gebreken, of iemand die op grond van zijn huidskleur wordt buitengesloten.

Als u lid bent van een lees- of discussiegroep, wilt u misschien enkele van deze onderwerpen ter sprake  brengen. Niemand kan al deze problemen alleen aan. Bij deze stap dient u zich af te vragen wat uw bijzondere bijdrage kan zijn en waarop u uw inspanningen kunt concentreren - in het zakenleven, de medische zorg, de media, het onderwijs, de kunst, de politiek of thuis. Laat u niet uit het vled slaan door de enorme omvang van de taak die voor u ligt. Een mentaliteitsverandering is immers wel degelijk mogelijk. [...] iedereen kan een kracht voor het goede in de wereld worden.

In Compassie van Karen Armstrong,  vertaling van Twelve Steps to a Compassionate Life, De bezige Bij, Amsterdam, 2011, p. 84-85.

Je permets d'ajouter une petite remarque à l'adresse de Mme Armstrong: il faut bien faire attention lorsque l'on parle des féministes - la raison de [...]  dans la retranscription de son texte - car elles aussi sont plus qu'invitées à revoir leurs leçons et la véritable signification des mots: compassion, empathie, CHARITÉ, humilité, simplicité, DON, et j'en oublie... Si par hasard elle venait à rencontrer le blog de l'âne et lire ce billet, elle peut me répondre. Ce sujet m'intéresse beaucoup.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten