zaterdag 27 juni 2015

"Mediatijd" de Peter Sloterdijk...

Peter Sloterdijk, Mediatijd - Moderne naties zijn opwindingsgemeenschappen die zich door telecommunicatief oopgewekte stress overeind houden, Boom, Kleine Klassieken, 2012, oorspronkelijke Nederlandse editie Uitgeverij Boom 1999.

Oorspronkelijk verschenen onder de titel:

Der strarke GRund, zusammen zu sein: Erinnerungen an die Erfindung des Volkes, Surhrkam Verlag, Frankfurt am Main 1998

en

Medien-Zeit: Drei Gegenwartsdiagnostische Versuche, Peter Sloterdijk, 1993.


https://nl.wikipedia.org/wiki/Peter_Sloterdijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kritiek_van_de_cynische_rede:

[...]

Individualisme

Voor het bezitsindividualisme, zoals geformuleerd door C.B. Macpherson (The political theory of possessive individualism), is een mens pas vrij als hij alleen vrijwillig en ten bate van het eigenbelang met andere mensen relaties hoeft aan te gaan. Dat men een eigenbelang heeft staat daarbij buiten discussie. Dat geldt voor het individualisme in het algemeen ook, men wordt verondersteld het eigenbelang na te streven. De calculerende burger van Marcel van Dam is daar een voorbeeld van. In het algemeen kan men zeggen dat 'het nastreven van eigenbelang' één van de uitgangspunten van onze maatschappelijke opvattingen is.

Deze visie komt echter in tegenspraak met het streven van de Verlichting om een gesprek over de waarheid aan te gaan. Die waarheid kan tegen het eigenbelang ingaan. Om die reden kan men, indien men uit eigenbelang meent te moeten handelen, niets anders doen dan zich binnen zo'n gesprek strategisch opstellen. Men moet steeds opletten niet het eigenbelang te schaden. Het is duidelijk dat zolang elke gesprekspartij er een eigen interne agenda op nahoudt, er van een echt gesprek over de waarheid geen sprake is. Een echt gesprek — communicatie — vereist dat men zich openstelt, dat men kan luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, ongeacht of dat tegen het eigenbelang indruist. Alleen een echt gesprek kan iemand veranderen, doorbreekt de muren van een vooringenomen positie die vanuit eigenbelang wordt verdedigd.

Sloterdijk spreekt eerder van 'zelfbehoud' dan van 'eigenbelang', maar dat laatste is slechts de zelfverzekerde versie van de eerste.

[...]

https://fr.wikipedia.org/wiki/Critique_de_la_raison_cynique (1983)

Où en sommes-nous dans la philosophie? Les philosophes sont invités à commenter. Il y aurait des philosophes en tous genres. Peter Sloterdijk est intéressant, c'est aussi un produit miXte hollando-allemand. Il pourrait venir à La Haye. On peut lui proposer cette idée de rencontre conviviale façon Ivan Illich en ligne: nous vivons l'air des possibles grâce auX nouvelles technologies; Peter Sloterdijk, curieuX comme tous les penseurs, lit peut-être la blogosphère un peu philosophique. Ici, on pratique une forme de philosophie postmoderne. Ce qui est assez normal aujourd'hui à l'heure électronique.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten