donderdag 8 november 2012

Politiek en media...

On peut travailler dans la transdisciplinarité,  d'autres blogueurs le font aussi.
Sur le rôle des médias dans nos sociétés. L'Europe et les médias.
La démocratie serait-elle prise en otage par le monde des médias?
Dans quel but? Pour servir qui?
Je retranscris un passage d'un article paru à ce sujet dans le quotidien néerlandais Trouw, le 6 novembre 2012 - Opinie & Debat - par Gerard Drosterij, "Met Paars heeft Rutte II vrijwel niets gemeen".
Il s'agit de l'intrusion des médias dans la politque, court-circuitant la démocratie dans la société, j'espère que le journaliste des affaires européennes me lira. Il vous faudra juste un traducteur... La machine peut-être?

[...]
De media zijn in de politieke actualiteit een bijkans revolutionnaire rol gaan spelen. De Tweede Kamer reageert op thema's die door de media aan de orde zijn gesteld. Het was bijna beangstigend om te zien hoe "De Telegraaf " vorige week de discussie over de zorgpremie oppompte en hoe snel andere media hierin meegingne. De media hebben de democratische "controle" bijna overgenomen van het parlement.
Vroeger werd de macht van media vooral gecompenseerd door gezaghebbende instituties zoals vakbonden, universiteiten en andere maatschappelijke partners. Maar dat zijn - hetzij door eigen toedoen of onder invloed van externe ontwikkelingen geen serieuze spelers meer. Sterker: de politiek zelf heeft met haar veranderingsdrift bijgedragen aan de verzwakking van die instituties.
Zoals emeritus hoogleraar Piet de Rooij ook stelde in "de Volkskrant" van 3 november waren het vroeger de instituties die inhoudelijke meningsverschillen temperden. Nu moeten verifieerbare feiten het beleid legitimeren. Alleen instanties die eraan bijdragen dat die gegevens beschikbaar komen, zoals het CPB, kunnen in de samenleving nog op waardering rekenen.
De politiek zou de pijler moeten zijn van een stabiele maatschappelijke omgeving. In plaats daarvan is ze zelf mikpunt geworden van ongenoegen over gezag en macht. Het is aan de samenleving het vertrouwen opnieuw te organiseren.

Door Gerard Drosterij, politicoloog en publicist.


Une phrase à souligner: De media hebben de democratische "controle" bijna overgenomen van het parlement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten