dinsdag 30 oktober 2012

Wie is verantwoordelijk.... Une question de responsabilités....

Qui est responsable? Que faisons-nous des commissaires européens? Quelle fut la part de responsabilité de Wim Duisenberg, hélas décédé aujourd'hui? Quelle est la part de responsabilité de la BCE? Des très grosses banques? Voire de certaines multinationales? Des fonds de pension gigantesques?


Je lis: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7264/Schuldencrisis/article/detail/3334995/2012/10/21/Knot-wil-meer-macht-eurocommissaris-voor-de-euro.dhtml

Knot wil meer macht eurocommissaris voor de euro

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, is voorstander van het idee om de Europese Commissaris voor de euro meer macht te geven. Hij zei dat zondag in een gesprek met de Duitse krant Welt am Sonntag.
'Ik begroet dat idee. We hebben in Europa niet alleen strengere budgetdiscipline nodig maar ook scherper schuldentoezicht', aldus de bankpresident. Het idee voor een machtiger 'valutacommissaris' werd eerder geopperd door de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. De commissaris zou bijvoorbeeld de bevoegdheid moeten krijgen om nationale begrotingen tegen te houden. Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken liet afgelopen week ook al weten daar voorstander van te zijn.

In het televisieprogramma Buitenhof liet Knot zondag weten dat 'een logische consequentie van het hebben van een monetaire unie is dat je ook op begrotingsniveau meer coördinatie afdwingt'.

De bankpresident zei verder dat hij sterk voorstander is van het onderbrengen van alle 6000 Europese banken onder het bankentoezicht waarover de Europese leiders eerder deze week overeenstemming hebben bereikt. Dat is 'in zijn begrip' ook in Brussel afgesproken, maar er komt wel een 'fasering in het tempo' waarin de banken onder de toezichtsparaplu worden gebracht. Volgens Knot is het duidelijk dat voor de huidige problemen niet de grote instellingen, maar de kleinere banken hebben gezorgd.

De opmerkingen van de Franse president François Hollande, die afgelopen week zei dat de eurocrisis inmiddels bijna voor bij is, noemde Knot 'een vroegtijdige conclusie'. Volgens de bankpresident is er nog 'een lange weg te gaan'. Overheden zullen nog jarenlang maatregelen moeten nemen en 'de marges zullen heel smal zijn'.

M. Knot, on peut se poser des questions...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten