vrijdag 14 september 2012

Qui écrit l'Histoire? Et pour qui? Un sujet d'actualité.

Historicus en maatschappij: een veelzijdige verstandhouding

In samenwerking met Skript Historisch Tijdschrift

Lezing/College
Geschiedenis is van iedereen, maar is de geschiedwetenschap dat ook? Een vraag die door alle historici, student of docent, eens gesteld moet worden. Skript Historisch Tijdschrift heeft vier historici uitgenodigd, Thomas von der Dunk, Ed Jonker, Jona Lendering en Chris Lorenz, om zich uit te laten over de posities die historici kunnen innemen ten opzichte van de maatschappij.

Het is het lot van de historicus; hoewel hij of zij zich het liefst met het verleden bezighoudt, is er altijd een heden waartoe hij zich moet verhouden. Al sluit een geschiedkundige zich dagen op in archieven, of zit hij uren achtereen met de neus in de boeken, uiteindelijk blijft er altijd een verbondenheid met het heden: is het niet als wetenschapper of commentator, dan altijd nog als burger van de maatschappij.
De historicus kan op verschillende manieren omgaan met deze spanning tussen issues in het heden en het onderzoeksobject uit verleden, tussen persoonlijke interesse en de behoeftes van zijn tijdgenoten. Is de samenleving eigenlijk wel gemoeid met het engagement van historici? En zo ja, hoe dient de historicus zich te plaatsen tussen de wetenschappelijke en publieke sfeer en hoe is dat op het moment gesteld? Het zijn vragen waar elke geschiedenisstudent en -wetenschapper vroeg of laat mee wordt geconfronteerd. Het zijn bovendien vragen die historici dwingen tot reflectie over hun vakgebied en het overpeinzen van het ‘eigene’ van de geschiedwetenschap. Kortom, genoeg reden voor Skript Historisch Tijdschrift om een symposium te organiseren over de relatie tussen historicus en een breder publiek. Thomas von der Dunk, Ed Jonker, Jona Lendering en Chris Lorenz, vier historici die verschillende posities hebben aangenomen zullen in deze kwesties spreken over de historicus en maatschappij, en diens veelzijdige verstandhouding.

Jona Lendering

Jona Lendering studeerde oude geschiedenis in Leiden en Amsterdam en werkte tot 2004 als onderzoeker aan de Vrije Universiteit. Lendering is medeoprichter van Livius.org en schreef verschillende populaire en wetenschappelijke boeken over oude geschiedenis. Hij geldt als een van de bekendste en meest gewaardeerde oudhistorici van Nederland.

Ed Jonker

Ed Jonker is bijzonder hoogleraar grondslagen en geschiedenis van de geschiedbeoefening aan de Universiteit Utrecht. Hij houdt zich hoofdzakelijk bezig met met de manier waarop (geschied)wetenschap, politiek en cultuur met elkaar verweven zijn, en pleit in zijn boek Historie. Over de blijvende behoefte aan geschiedenis (2001) voor een zekere mate van maatschappelijk engagement.

Thomas von der Dunk

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en publicist. Hij is gepromoveerd op de politieke en ideologische aspecten van de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk in de veertiende tot achttiende eeuw, en is momenteel actief als columnist voor verschillende kranten en tijdschriften waaronder de Volkskrant.

Chris Lorenz

Chris Lorenz is universitair hoofddocent theoretische geschiedenis en historiografie aan de VU en per 1 maart j.l. is hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Historische cultuur van Duitsland na 1945. Zijn leeropdracht betreft vooral de bestudering van de Duitse ‘Geschichtskultur’ in zowel de historische wetenschappen als binnen media en politiek.

http://www.spui25.nl/programma/archief-2011/item/historicus-en-maatschappij-een-veelzijdige-verstandhouding.html


Le nom de l' intellectuel néerlandais, W.J.F. Nuyens (1823-1894), émancipateur des catholiques en pays protestant, mérite d'être mentionné ici. Il est intéressant de noter que, pour ceux qui s'intéressent à cette question, cet historien se trouve en fait être au coeur du débat. Il donna une autre interprétation à l'Histoire que l'Histoire officielle.

 Donc, cette question essentielle: Qui écrit l'Histoire et pour qui? Façon postmoderne, nous sommes ici aussi dans la remise en question.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten